lezingen

Nietzsches meesterwerk ‘Zo sprak Zarathustra’ lezen op Kreta

6 – 12 juni 2021, Kreta

Paul van Tongeren: ‘Friedrich Nietzsche is een veel genoemde en geciteerde denker, maar daarom nog geen gemakkelijk leesbare auteur. De lectuur van zijn teksten stelt ook volgens hemzelf nogal hoge eisen. Tijdens deze reis gaan we samen een poging wagen. Als het ergens moet lukken, dan is het bij de prachtig gelegen Academie op Kreta. De Nederlandse gastheren Hans Rutten en Jaqcues Poot stellen alles in het werk om elke denkreis optimaal te laten verlopen, met volop kans om de omgeving te verkennen. De les- en verblijfslocatie is schitterend.’

Stadsreis: het Kopenhagen van Søren Kierkegaard verkennen

11 – 16 juli 2021

We reizen per trein naar Denemarken, naar het Kopenhagen van de Deense auteur Søren Kierkegaard (1813-1855). Kierkegaard is onlosmakelijk verbonden met de stad, welke hij gedurende zijn leven nauwelijks heeft verlaten. Tijdens deze reis zullen we middels lezingen, wandelingen en bezichtigingen kennis maken met een van de belangrijkste denkers van de negentiende eeuw. Kierkegaard is de vader van het existentialisme, heeft niet alleen theologen en filosofen, maar ook kunstenaars geïnspireerd en blijft ook hedendaagse denkers uitdagen. Tijdens een dagexcursie buiten Kopenhagen zullen we ook enkele andere plekken aandoen die in verband met Kierkegaard van bijzondere betekenis zijn.

Wandelen in de voetsporen van Nietzsche in de Zwitserse Alpen

16 – 23 augustus 2021

Wij volgen Friedrich Nietzsche. De universiteit van Basel was één van zijn eerste werkplekken. In Sils-Maria in Engadin, zijn favoriete verblijfplaats in de zomer, maken we wandelingen in de voetsproen van de filosoof. Diverse inleidingen onderweg, waarin Paul van Tongeren Nietzsche dichtbij de reizigers brengt.