reizen

Lees de Belijdenissen van Augustinus op Kreta

12 t/m 18 juni 2022, Kreta (Griekenland)

Augustinus is misschien wel de meest existentiële denker van de oudheid. In deze cursusweek leest u onder leiding van Paul van Tongeren zijn befaamde Belijdenissen.

Het klinkt misschien vreemd: een week lang lezen in een boek dat niet alleen heel oud is, maar ook nog geschreven door een bisschop en kerkvader. Maar dat boek is wel de eerste autobiografie van de Europese cultuurgeschiedenis, en het is wel het boek waarin de vrije wil en de autonome mens wordt ontdekt. Niet voor niets was de auteur van dit boek een lievelingsauteur voor Hannah Arendt, had hij een grote invloed op het denken van Martin Heidegger en geldt hij als een voorvader het existentialisme.

Tel daarbij op het literaire meesterschap van de auteur, zijn roerende passages over vriendschappen, over de dood en andere grote levensgebeurtenissen en je snapt waarom dit boek de eeuwen heeft doorstaan.

Zwitserlandreis: in de voetsporen van Nietzsche

15 t/m 22 augustus 2022, Zwitserland

In deze themareis treedt u onder leiding van Nietzsche-kenner Paul van Tongeren in de voetsporen van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. We bezoeken Basel, waar Nietzsche aan de universiteit zijn eerste werkplek had. Ook gaan we naar Sils-Maria in Engadin, zijn favoriete verblijfplaats in de zomer. De Wagner-villa in Luzern wordt eveneens bezocht.

Uiteraard is er tijdens deze reis ook aandacht voor Nietzsches liefde voor wandelen; we maken wandelingen door het prachtige alpenlandschap van Ober-Engadin, waar van Tongeren in de buitenlicht diverse inleidingen verzorgt.