nieuws

Recent verschenen: ‘IDENTI-TIJD tussen toekomst en verleden’

IDENTI-TIJD is 13 februari 2023 verschenen bij uitgeverij Prometheus (Amsterdam).

Via een uitleg van een tekst van Søren Kierkegaard, bespreekt Paul van Tongeren de relatie tussen tijd en identiteit, en werkt dat uit in een beschouwing over de autobiografie en over onze omgang met het Nederlandse slavernij-verleden.

Over de relatie tussen tijd en identiteit

Verschenen: ‘Doodgewone vrienden’

Doodgewone vrienden is 27 mei 2021 verschenen bij Boom.

In zijn nieuwe boek onderwerpt Paul van Tongeren het thema vriendschap aan een filosofische analyse. Hij laat zien wat wij voor de dagelijkse praktijk van de vriendschap kunnen leren van grote denkers als Plato, Aristoteles, Cicero, Augustinus, Montaigne, Kant en Nietzsche.

Toegankelijke, maar diepgravende verkenning van een thema dat ons allen raakt: vriendschap.

Verschenen: interviewboek ‘Het wonder van betekenis’

Op 19 maart 2021 is verschenen: Het wonder van betekenis – Op zoek naar geluk en wijsheid met Paul van Tongeren, een filosofisch reisverslag geschreven door journalist Marc van Dijk.

Denker des Vaderlands Paul van Tongeren is iemand aan wie je eindeloos vragen wilt blijven stellen. Zijn antwoorden zetten je onbevangen aan het denken. Van Tongeren is een ideale gespreksgenoot: uitdagend, meeslepend en altijd goed te
volgen.

Journalist Marc van Dijk reisde met hem mee naar Kreta, waar de filosoof een cursus gaf over geluk bij Aristoteles. Hij interviewde Van Tongeren over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. Hoe kan de 21ste-eeuwse mens leven, verdeeld tussen de orde van Aristoteles en de chaos van Nietzsche? Een reisverslag gewijd aan geluk, de leegte en het wonder.

Marc van Dijk (1979) is journalist, kinderboekenschrijver en kunstenaar. Hij schrijft over filosofie voor Trouw en Filosofie Magazine.

Het wonder van betekenis – Op zoek naar geluk en wijsheid met Paul van Tongeren | Geschreven door Marc van Dijk | ISBN 9789024436224 | 160 blz. | Verschijnt 19 maart bij Boom uitgevers Amsterdam | € 15,-


pers over Het wonder van betekenis:

De grote vraag van ‘Het wonder van betekenis’ is hoe Van Tongeren probeert Aristoteles en Nietzsche te verbinden: zijn levensopdracht. Die worsteling wordt goed uitgebeeld in het slot van dit boek, dat meer is dan zo maar een interview. Het dwingt de lezer mee te denken. Hij of zij is als het ware deelnemer van de cursus op Kreta.

Remco Ekkers, TZUM

De spanning tussen de tegenpolen Aristoteles en Nietzsche in Van Tongeren zal de komende twee jaar nog voldoende groot zijn om voor een levendige discussie over cruciale betekenissen te zorgen.

Carel Peeters, Vrij Nederland

Het contrast tussen een verhalend vakantiegevoel en de prikkelende, vaak hersenkrakende filosofie, werkt erg goed. Meer dan eens legde ik het boek even weg om grondig na te denken, maar dan pakte ik het gauw weer op om verder te lezen over de filosoof en zijn cursisten in de brandende zon.

Marthe Kerkwijk, iFilosofie