nieuws

Nu te boeken: in de voetsporen van Nietzsche

15 t/m 22 augustus 2022, Zwitserland

In deze themareis treedt u onder leiding van Nietzsche-kenner Paul van Tongeren in de voetsporen van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. We bezoeken Basel, waar Nietzsche aan de universiteit zijn eerste werkplek had. Ook gaan we naar Sils-Maria in Engadin, zijn favoriete verblijfplaats in de zomer. De Wagner-villa in Luzern wordt eveneens bezocht.

Uiteraard is er tijdens deze reis ook aandacht voor Nietzsches liefde voor wandelen; we maken wandelingen door het prachtige alpenlandschap van Ober-Engadin, waar van Tongeren in de buitenlicht diverse inleidingen verzorgt.  

Lees de Belijdenissen van Augustinus op Kreta

12 t/m 18 juni 2022, Kreta (Griekenland)

Augustinus is misschien wel de meest existentiële denker van de oudheid. In deze cursusweek leest u onder leiding van Paul van Tongeren zijn befaamde Belijdenissen.

Het klinkt misschien vreemd: een week lang lezen in een boek dat niet alleen heel oud is, maar ook nog geschreven door een bisschop en kerkvader. Maar dat boek is wel de eerste autobiografie van de Europese cultuurgeschiedenis, en het is wel het boek waarin de vrije wil en de autonome mens wordt ontdekt. Niet voor niets was de auteur van dit boek een lievelingsauteur voor Hannah Arendt, had hij een grote invloed op het denken van Martin Heidegger en geldt hij als een voorvader het existentialisme.

Tel daarbij op het literaire meesterschap van de auteur, zijn roerende passages over vriendschappen, over de dood en andere grote levensgebeurtenissen en je snapt waarom dit boek de eeuwen heeft doorstaan.

Verschenen: ‘Doodgewone vrienden’

Doodgewone vrienden is 27 mei 2021 verschenen bij Boom.

In zijn nieuwe boek onderwerpt Paul van Tongeren het thema vriendschap aan een filosofische analyse. Hij laat zien wat wij voor de dagelijkse praktijk van de vriendschap kunnen leren van grote denkers als Plato, Aristoteles, Cicero, Augustinus, Montaigne, Kant en Nietzsche.

Toegankelijke, maar diepgravende verkenning van een thema dat ons allen raakt: vriendschap.

Verschenen: interviewboek ‘Het wonder van betekenis’

Op 19 maart 2021 is verschenen: Het wonder van betekenis – Op zoek naar geluk en wijsheid met Paul van Tongeren, een filosofisch reisverslag geschreven door journalist Marc van Dijk.

Denker des Vaderlands Paul van Tongeren is iemand aan wie je eindeloos vragen wilt blijven stellen. Zijn antwoorden zetten je onbevangen aan het denken. Van Tongeren is een ideale gespreksgenoot: uitdagend, meeslepend en altijd goed te
volgen.

Journalist Marc van Dijk reisde met hem mee naar Kreta, waar de filosoof een cursus gaf over geluk bij Aristoteles. Hij interviewde Van Tongeren over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. Hoe kan de 21ste-eeuwse mens leven, verdeeld tussen de orde van Aristoteles en de chaos van Nietzsche? Een reisverslag gewijd aan geluk, de leegte en het wonder.

Marc van Dijk (1979) is journalist, kinderboekenschrijver en kunstenaar. Hij schrijft over filosofie voor Trouw en Filosofie Magazine.

Het wonder van betekenis – Op zoek naar geluk en wijsheid met Paul van Tongeren | Geschreven door Marc van Dijk | ISBN 9789024436224 | 160 blz. | Verschijnt 19 maart bij Boom uitgevers Amsterdam | € 15,-


pers over Het wonder van betekenis:

De grote vraag van ‘Het wonder van betekenis’ is hoe Van Tongeren probeert Aristoteles en Nietzsche te verbinden: zijn levensopdracht. Die worsteling wordt goed uitgebeeld in het slot van dit boek, dat meer is dan zo maar een interview. Het dwingt de lezer mee te denken. Hij of zij is als het ware deelnemer van de cursus op Kreta.

Remco Ekkers, TZUM

De spanning tussen de tegenpolen Aristoteles en Nietzsche in Van Tongeren zal de komende twee jaar nog voldoende groot zijn om voor een levendige discussie over cruciale betekenissen te zorgen.

Carel Peeters, Vrij Nederland

Het contrast tussen een verhalend vakantiegevoel en de prikkelende, vaak hersenkrakende filosofie, werkt erg goed. Meer dan eens legde ik het boek even weg om grondig na te denken, maar dan pakte ik het gauw weer op om verder te lezen over de filosoof en zijn cursisten in de brandende zon.

Marthe Kerkwijk, iFilosofie